82 reacties op “gastenboek”

 1. We hebben de cursus als zeer fijn ervaren. Vol humor en laagdrempelig! Teuntje stelde ons snel op het gemak, waardoor we alle ruimte voelden om vragen te stellen.

 2. Afgelopen juni/juli deze cursus gevolgd bij Teuntje in ’s Hertogenbosch. Hoewel we al redelijk ingelezen waren was dit een hele fijne cursus om bij te wonen. Het gaf ons een geruster beeld van het hele gebeuren. Veel ruimte voor allerlei ervaringen en vragen. Aan alle punten word genoeg aandacht besteed en een goede balans tussen uitleg over hoe een bevalling meestal in z’n werk gaan en praktijk oefeningen.
  Helaas hebben wij onze bevalling zoals wij hem graag hadden gezien niet kunnen doen aangezien onze zoon zich 4 dagen na het volgen van deze cursus zich al aankondigde. Hoewel het zeer onverwacht(6 weken te vroeg) was hebben wij toch al veel gehad aan onder andere de ademhalingstechnieken die we geleerd hebben in de cursus, net als het rustig blijven en was alles op een bepaalde manier al herkenbaar vanwege de goede theoretische uitleg. Teuntje bedankt! Groetjes Tijn en Stefanie (en kleine Teun).

 3. cursist groepscursus Den Bosch

  Uit een evaluatie formulier van 9 september 2019: Zouden jullie de cursus aanbevelen en met name waarom wel/niet?
  Ja, het was een prettige voorbereiding op de bevalling. Zeker de ademhalingsoefeningen voor het opvangen van de weeën.

 4. cursist groepscursus Den Bosch

  Onderstaande ervaring komt uit het evaluatie formulier van groepscursisten
  Beleving van de bevalling
  VOOR VADER: geef , eventueel in enkele woorden, weer hoe je de bevalling ervaren hebt:
  Heftig en intens. Omdat de kleine binnen een uur geboren was nadat we in het ziekenhuis aankwamen, ging het allemaal heel snel.
  Het was erg bijzonder allemaal en ik kijk er met een goed gevoel op terug.
  VOOR MOEDER: geef, eventueel in enkele woorden, weer hoe je de bevalling ervaren hebt
  De bevalling is snel en positief verlopen. De ontsluiting t/m 3 centimeter heb ik weinig last gehad. Rond 07.00 ’s ochtends zijn mijn vliezen gebroken, de verloskundige kwam om 08.00 controleren. Op dat moment had ik al 3 centimeter ontsluiting. Vanaf 09.00 zijn mijn weeën een stuk heftiger geworden, ze kwamen achter elkaar door zonder pauze tussendoor. Om 11.45 waren we in het JBZ in Den Bosch en zat ik al op 8 centimeter ontsluiting. Om 12.30 had ik volledige ontsluiting en om 12.48 is onze dochter geboren.

  Ik vond de weeën vrij heftig omdat ze ineens in volle kracht kwamen en ik eigenlijk bijna geen tijd had om bij te komen tussendoor. Gelukkig ging de ontsluiting heel snel waardoor ik het wel kon volhouden. De persweeen kwamen ook gelijk goed op gang en na een paar weeën is ze al geboren.
  VOOR VADER: Hoe beleefde je jouw rol tijdens de bevalling?
  Ik vond het bijzonder dat ik de verloskundige moest assisteren en het ene been van mijn partner moest tegenhouden, aangezien de kraamhulp er nog niet was in het ziekenhuis. Dit was van tevoren natuurlijk niet ingecalculeerd. Voor mijn gevoel heb ik mijn steentje wel kunnen bijdragen en vooral gezorgd dat mijn partner een goede focus hield.
  Ook van tevoren tijdens de weeën heb ik haar goed kunnen helpen.
  VOOR MOEDER: Hoe beleefde je de rol van je partner tijdens de bevalling?
  Mijn man was door de goede voorbereiding een fijne ondersteuning. Hij hielp mij tijdens de ontsluiting goed door de weeën heen, herinnerde mij af en toe aan mijn ademhaling.
  VOOR MOEDER, wat is je mening over de cursus Prettig Bevallen? Ik ben:
  • Tevreden
  VOOR VADER, wat is je mening over de cursus Prettig Bevallen? Ik ben:
  • Tevreden
  Eventuele toelichting
  Vooral les 2 vond ik erg leerzaam omdat je stapsgewijs door het hele proces geloodst werd. Teuntje heeft een prettige manier van vertellen, waardoor het niet saai werd en je geconcentreerd kon blijven luisteren.
  De ademhalingstechnieken waren erg nuttig en deze hebben we zeker toegepast.
  Hebben jullie nog suggesties voor wat er nog meer behandeld zou moeten worden in de cursus Prettig Bevallen?
  Voor ons was het oefenen van de weeën opvangen tijdens de laatste cursusavond niet van toegevoegde waarde. We hebben gemerkt dat we tijdens de bevalling pas echt wisten welke houding goed voelt.
  Zouden jullie de cursus aanbevelen en met name waarom wel/niet?
  Jazeker. Het was een praktische en nuchtere kijk op de bevalling, precies wat bij ons past.

 5. cursist opfris cursus

  We hebben eerst de groepscursus gevolgd voor de eerste en de opfriscursus voor de tweede. Beide vonden we erg fijn. We voelden ons goed voorbereid en toen het eenmaal zo ver was bleek dat ook zo te zijn. De verschillende fases waren herkenbaar en de oefeningen om weeën op te vangen hielpen. Mijn man wist ook wat te verwachten en hoe hij mij kon ondersteunen. Hierdoor had ik het gevoel dat we genoeg handvatten hadden om de bevalling goed te doorstaan en dat is beide keren ook gelukt. Ik kan de cursus iedereen aanraden.

 6. Fam. Timmermans

  We hebben veel profijt gehad van de gevolgde cursus. De algemene informatie en kennis is helder maar ook het gehele proces van bevallen krijgt geruime aandacht. Mijn man heeft me super kunnen ondersteunen, en zijn rol gepakt. We hebben samen gepuft en hij heeft continue lichamelijk contact met me gemaakt. Wat erg fijn was, is dat we op de hoogte waren van de verschillende scenario’s. Zo ook ons scenario; dat mijn man en pasgeboren zoon samen op de kamer achterbleven, terwijl ik naar de OK ging. En, wat ook werd benadrukt in de cursus, niets valt te plannen, het loopt altijd anders.

 7. Wat een fijne en leerzame cursus (wij hebben de groepscursus gedaan)! De cursus geeft veel informatie, zodat je weet wat je (ongeveer) kunt verwachten. Het boek helpt om alles thuis nog eens rustig door te lezen en op die manier hadden wij een super goede voorbereiding op de bevalling. Wij hebben er erg veel steun aan gehad en kunnen de cursus zeker aanbevelen!

 8. Femke Smits

  Samen met mijn man heb ik eind mei/begin juni de cursus prettig bevallen gedaan. Op 4 juli is onze dochter geboren. De cursus heeft ons heel veel rust gegevens in de aanloop naar de bevalling. Door de uitgebreide praktische informatie over het lichamelijke deel van de bevalling snap je beter wat er allemaal gebeurt. Daarnaast hebben we hele fijne oefeningen gekregen wat me letterlijk door de bevalling heeft geholpen. Het gaf allemaal heel veel houvast ook voor mijn man. Ontzettend bedankt voor alle hulp en alle tips die je gegevens hebt. Ik kan het echt iedereen aanraden, het zou bijna een verplichting moeten zijn 😉

 9. Annika en Kriston

  Hoi Teuntje,
  nog een keer bedankt voor deze fijne cursus. Wij hebben er zo veel van geleerd wat we straks hopelijk bij de bevalling kunnen gebruiken. Heel veel informatie kort en krachtig uitgelegd en benoemd zoals het is. Heel fijn vonden wij dat de aandacht ook erg toe gaat naar de partner. In 2 avonden veel theoretisch besproken en de 3e les nog een paar oefeningen in de praktijk gedaan. Door de sfeer voelde dit helemaal niet ongemakkelijk en kregen we ondersteuning waar nodig. Er was veel ruimte om vragen te stellen en in een groep met 3 andere stellen was dit ook prima te doen.
  Ontzettend bedankt hiervoor!
  Groeten, Kriston en Annika

 10. Inge en Thijs

  Hoi Teuntje,

  Bedankt voor de fijne cursus die je gegeven hebt!
  Ondanks dat dit onze tweede zwangerschap is, hebben we geen moment spijt gehad om wederom een cursus te volgen. Jouw aanpak om dingen gewoon te benoemen zoals ze zijn met je dosis humor is heel prettig. Ook het feit dat de partner goed wordt betrokken in het geheel, vonden wij fijn. We kijken nu weer met een andere invalshoek naar bepaalde dingen en gaan met een positieve ‘drive’ de tweede bevalling tegemoet. Dank je wel Teuntje!
  Groetjes Inge & Thijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *