Lees en plaats hier jullie ervaringen met Prettig Bevallen:

Posten en/of  ‘Liken’ op Facebook is natuurlijk ook welkom!

 Geplaatst op: 10 oktober 2019
Door: Emmy en Björn

Voor ons was deze cursus erg nuttig en leerzaam. Precies zoals beschreven was het lekker nuchter, duidelijke info en met erg leuke voorbeelden uit de praktijk. We voelden ons goed op ons gemak en geen vraag was te gek om te stellen. Ook was het fijn dat we maar met 4 koppels waren. Dit maakt dat het toch wat persoonlijker was. Nu is het voor ons nog afwachten hoe we de opgedane kennis gaan gebruiken tijdens de bevalling. Ik ben er dankzij deze cursus wel klaar voor. Groetjes Emmy en Björn.

Geplaatst op: 3 oktober 2019
Door: Valentijn

Super cursus gekregen van Sandra in Almere. Zij kwam heel deskundig over en heeft een schat aan ervaring als verloskundige. Dit was precies wat wij zochten en het bleek ook erg nuttig tijdens de bevalling.

Geplaatst op: 29 september 2019
Door: Jasper

Marlies heeft ons heel erg geholpen met haar cursus. Naast de erg prettige en inhoudelijke uitleg over wat we konden verwachten tijdens de bevalling gaf ze ons echt handvatten om deze bijzondere ervaring samen te beleven. Als partner vond ik het met name prettig dat ze me actief in dit proces betrok, en uitleg gaf over wat ik wil en niet kon doen. Samen met mijn zwangere vriendin de oefeningen doorgaan was fijn, je wil toch vooral iets kunnen betekenen op die dag. Doordat ik alles meedeed kan ik mijn partner nu ook helpen met voorbereidingsstappen, bijvoorbeeld door ademhalingsoefeningen te blijven trainen. Dit richtte zich niet alleen op de bevalling in een 'best-case' scenario, maar ook wat ik zou kunnen doen als er bijvoorbeeld een medische ingreep nodig is. Uiteraard hopen we dat alles goed verloopt, maar het is fijn om te weten wat ik kan verwachten. In het algemeen was de uitleg direct en oplossingsgericht, een nuchtere aanpak die mij als partner erg aansprak. Ik vind het fijn om te zien dat partner een rol kan spelen, dat geeft mij meer vertrouwen voor deze bijzondere dag.

Geplaatst op: 24 september 2019
Door: cursist groepscursus Den Bosch

VOOR VADER: Hoe beleefde je jouw rol tijdens de bevalling? Ik heb de tips toegepast die we tijdens de cursus gehad hebben. Dit voelde goed, zo kon ik voor mijn gevoel toch nog “iets” voor haar doen. Wel was het heftig om haar zo te zien. VOOR MOEDER: Hoe beleefde je de rol van je partner tijdens de bevalling? Heel erg fijn! Als ik onrustig of bang werd, kreeg hij me weer rustig. Hij gaf me dan kracht om door te gaan. Er waren momenten dat ik dacht dat ik niet meer kon, hij zorgde er dan voor dat ik er weer tegenaan kon! VOOR MOEDER, wat is je mening over de cursus Prettig Bevallen? Ik ben: • Erg tevreden Eventuele toelichting Fijne tips voor tijdens de weeën en door de goede uitleg over de bevalling, wist ik wat ik kon verwachten! VOOR VADER, wat is je mening over de cursus Prettig Bevallen? Ik ben: • Erg tevreden

Geplaatst op: 17 september 2019
Door: Lola

We hebben de cursus als zeer fijn ervaren. Vol humor en laagdrempelig! Teuntje stelde ons snel op het gemak, waardoor we alle ruimte voelden om vragen te stellen.

Geplaatst op: 11 september 2019
Door: stefanie

Afgelopen juni/juli deze cursus gevolgd bij Teuntje in 's Hertogenbosch. Hoewel we al redelijk ingelezen waren was dit een hele fijne cursus om bij te wonen. Het gaf ons een geruster beeld van het hele gebeuren. Veel ruimte voor allerlei ervaringen en vragen. Aan alle punten word genoeg aandacht besteed en een goede balans tussen uitleg over hoe een bevalling meestal in z'n werk gaan en praktijk oefeningen. Helaas hebben wij onze bevalling zoals wij hem graag hadden gezien niet kunnen doen aangezien onze zoon zich 4 dagen na het volgen van deze cursus zich al aankondigde. Hoewel het zeer onverwacht(6 weken te vroeg) was hebben wij toch al veel gehad aan onder andere de ademhalingstechnieken die we geleerd hebben in de cursus, net als het rustig blijven en was alles op een bepaalde manier al herkenbaar vanwege de goede theoretische uitleg. Teuntje bedankt! Groetjes Tijn en Stefanie (en kleine Teun).

Geplaatst op: 9 september 2019
Door: cursist groepscursus Den Bosch

Uit een evaluatie formulier van 9 september 2019: Zouden jullie de cursus aanbevelen en met name waarom wel/niet? Ja, het was een prettige voorbereiding op de bevalling. Zeker de ademhalingsoefeningen voor het opvangen van de weeën.

Geplaatst op: 4 september 2019
Door: cursist groepscursus Den Bosch

Onderstaande ervaring komt uit het evaluatie formulier van groepscursisten Beleving van de bevalling VOOR VADER: geef , eventueel in enkele woorden, weer hoe je de bevalling ervaren hebt: Heftig en intens. Omdat de kleine binnen een uur geboren was nadat we in het ziekenhuis aankwamen, ging het allemaal heel snel. Het was erg bijzonder allemaal en ik kijk er met een goed gevoel op terug. VOOR MOEDER: geef, eventueel in enkele woorden, weer hoe je de bevalling ervaren hebt De bevalling is snel en positief verlopen. De ontsluiting t/m 3 centimeter heb ik weinig last gehad. Rond 07.00 's ochtends zijn mijn vliezen gebroken, de verloskundige kwam om 08.00 controleren. Op dat moment had ik al 3 centimeter ontsluiting. Vanaf 09.00 zijn mijn weeën een stuk heftiger geworden, ze kwamen achter elkaar door zonder pauze tussendoor. Om 11.45 waren we in het JBZ in Den Bosch en zat ik al op 8 centimeter ontsluiting. Om 12.30 had ik volledige ontsluiting en om 12.48 is onze dochter geboren. Ik vond de weeën vrij heftig omdat ze ineens in volle kracht kwamen en ik eigenlijk bijna geen tijd had om bij te komen tussendoor. Gelukkig ging de ontsluiting heel snel waardoor ik het wel kon volhouden. De persweeen kwamen ook gelijk goed op gang en na een paar weeën is ze al geboren. VOOR VADER: Hoe beleefde je jouw rol tijdens de bevalling? Ik vond het bijzonder dat ik de verloskundige moest assisteren en het ene been van mijn partner moest tegenhouden, aangezien de kraamhulp er nog niet was in het ziekenhuis. Dit was van tevoren natuurlijk niet ingecalculeerd. Voor mijn gevoel heb ik mijn steentje wel kunnen bijdragen en vooral gezorgd dat mijn partner een goede focus hield. Ook van tevoren tijdens de weeën heb ik haar goed kunnen helpen. VOOR MOEDER: Hoe beleefde je de rol van je partner tijdens de bevalling? Mijn man was door de goede voorbereiding een fijne ondersteuning. Hij hielp mij tijdens de ontsluiting goed door de weeën heen, herinnerde mij af en toe aan mijn ademhaling. VOOR MOEDER, wat is je mening over de cursus Prettig Bevallen? Ik ben: • Tevreden VOOR VADER, wat is je mening over de cursus Prettig Bevallen? Ik ben: • Tevreden Eventuele toelichting Vooral les 2 vond ik erg leerzaam omdat je stapsgewijs door het hele proces geloodst werd. Teuntje heeft een prettige manier van vertellen, waardoor het niet saai werd en je geconcentreerd kon blijven luisteren. De ademhalingstechnieken waren erg nuttig en deze hebben we zeker toegepast. Hebben jullie nog suggesties voor wat er nog meer behandeld zou moeten worden in de cursus Prettig Bevallen? Voor ons was het oefenen van de weeën opvangen tijdens de laatste cursusavond niet van toegevoegde waarde. We hebben gemerkt dat we tijdens de bevalling pas echt wisten welke houding goed voelt. Zouden jullie de cursus aanbevelen en met name waarom wel/niet? Jazeker. Het was een praktische en nuchtere kijk op de bevalling, precies wat bij ons past.

Geplaatst op: 3 september 2019
Door: cursist opfris cursus

We hebben eerst de groepscursus gevolgd voor de eerste en de opfriscursus voor de tweede. Beide vonden we erg fijn. We voelden ons goed voorbereid en toen het eenmaal zo ver was bleek dat ook zo te zijn. De verschillende fases waren herkenbaar en de oefeningen om weeën op te vangen hielpen. Mijn man wist ook wat te verwachten en hoe hij mij kon ondersteunen. Hierdoor had ik het gevoel dat we genoeg handvatten hadden om de bevalling goed te doorstaan en dat is beide keren ook gelukt. Ik kan de cursus iedereen aanraden.

Geplaatst op: 31 augustus 2019
Door: Fam. Timmermans

We hebben veel profijt gehad van de gevolgde cursus. De algemene informatie en kennis is helder maar ook het gehele proces van bevallen krijgt geruime aandacht. Mijn man heeft me super kunnen ondersteunen, en zijn rol gepakt. We hebben samen gepuft en hij heeft continue lichamelijk contact met me gemaakt. Wat erg fijn was, is dat we op de hoogte waren van de verschillende scenario's. Zo ook ons scenario; dat mijn man en pasgeboren zoon samen op de kamer achterbleven, terwijl ik naar de OK ging. En, wat ook werd benadrukt in de cursus, niets valt te plannen, het loopt altijd anders.

Geplaatst op: 29 augustus 2019
Door: Danielle

Wat een fijne en leerzame cursus (wij hebben de groepscursus gedaan)! De cursus geeft veel informatie, zodat je weet wat je (ongeveer) kunt verwachten. Het boek helpt om alles thuis nog eens rustig door te lezen en op die manier hadden wij een super goede voorbereiding op de bevalling. Wij hebben er erg veel steun aan gehad en kunnen de cursus zeker aanbevelen!

Geplaatst op: 29 juli 2019
Door: Femke Smits

Samen met mijn man heb ik eind mei/begin juni de cursus prettig bevallen gedaan. Op 4 juli is onze dochter geboren. De cursus heeft ons heel veel rust gegevens in de aanloop naar de bevalling. Door de uitgebreide praktische informatie over het lichamelijke deel van de bevalling snap je beter wat er allemaal gebeurt. Daarnaast hebben we hele fijne oefeningen gekregen wat me letterlijk door de bevalling heeft geholpen. Het gaf allemaal heel veel houvast ook voor mijn man. Ontzettend bedankt voor alle hulp en alle tips die je gegevens hebt. Ik kan het echt iedereen aanraden, het zou bijna een verplichting moeten zijn ;-)

Geplaatst op: 17 juli 2019
Door: Annika en Kriston

Hoi Teuntje, nog een keer bedankt voor deze fijne cursus. Wij hebben er zo veel van geleerd wat we straks hopelijk bij de bevalling kunnen gebruiken. Heel veel informatie kort en krachtig uitgelegd en benoemd zoals het is. Heel fijn vonden wij dat de aandacht ook erg toe gaat naar de partner. In 2 avonden veel theoretisch besproken en de 3e les nog een paar oefeningen in de praktijk gedaan. Door de sfeer voelde dit helemaal niet ongemakkelijk en kregen we ondersteuning waar nodig. Er was veel ruimte om vragen te stellen en in een groep met 3 andere stellen was dit ook prima te doen. Ontzettend bedankt hiervoor! Groeten, Kriston en Annika

Geplaatst op: 15 juli 2019
Door: Inge en Thijs

Hoi Teuntje, Bedankt voor de fijne cursus die je gegeven hebt! Ondanks dat dit onze tweede zwangerschap is, hebben we geen moment spijt gehad om wederom een cursus te volgen. Jouw aanpak om dingen gewoon te benoemen zoals ze zijn met je dosis humor is heel prettig. Ook het feit dat de partner goed wordt betrokken in het geheel, vonden wij fijn. We kijken nu weer met een andere invalshoek naar bepaalde dingen en gaan met een positieve 'drive' de tweede bevalling tegemoet. Dank je wel Teuntje! Groetjes Inge & Thijs

Geplaatst op: 3 juli 2019
Door: Michiel en Suzanne

Wij hebben de cursus prettig bevallen op 1 dag gedaan. Wat was dit een leerzame en fijne cursus! We hebben veel informatie gekregen, waar we echt wat aan hebben. Niet te langdradig en duidelijk. Zowel mondeling als met een goed uitgelegde powerpoint! Ook daarna een folder meegekregen waarin alles stond samen gevat! Er was veel ruimte om vragen te stellen en we hebben ook wat fijne dingen voor in de praktijk geleerd. Het voelde totaal niet ongemakkelijk en we kregen ondersteuning waar nodig! Tussendoor ook nog mogen genieten van een heerlijk verzorgde lunch. Kortom een echte aanrader!

Geplaatst op: 1 juli 2019
Door: Sofie

In juni 2019 hebben we 3x op donderdagavond de cursus 'Prettig Bevallen voor twee' gevolgd bij Teuntje. Teuntje weet je direct op je gemak te stellen met haar open en persoonlijke benadering. In een kleine groep (4 stellen) hebben we veel informatie, praktische tips en handvaten mogen ontvangen. De informatie en tips hebben met name betrekking op de bevalling (welke type weeën zijn er), de rol van de partner en ontspanningsoefeningen tijdens de bevalling. Je wordt ook aan het denken gezet: wat lijkt je zelf eigenlijk prettig tijdens de bevalling? In de cursus wordt voldoende ruimte geboden om vragen te stellen. Waarom wij deze cursus hebben gevolgd? Het leek mij handig dat mijn partner en ik met dezelfde kennis en voorbereiding de bevalling in gaan. Deze verwachting heeft Teuntje zeker waar gemaakt! Ik raad de cursus aan bij andere stellen die in verwachting zijn van hun kindje.

Geplaatst op: 26 juni 2019
Door: Lieke

Mijn vriend en ik hebben vorige week de 1 daagse cursus gevolgd bij Teuntje op een zaterdag. Het was leerzaam, down to earth en praktisch toepasbaar. Het groepje is klein (max 4 stellen) en er is een lekkere lunch. Ik ben met een wat geruster gevoel weggegaan over de bevalling dan ik binnenkwam. Ook mijn vriend heeft er veel van opgestoken. Bedankt hiervoor!

Geplaatst op: 24 juni 2019
Door: Ingmar en Nadia

Op 6, 13 en 20 juni 2019 hebben wij de cursus Prettig Bevallen gevolgd. We hebben dit als zeer positief ervaren. Teuntje heeft door haar jarenlange ervaring als verloskundige veel kennis en kan haar ervaringen tevens op een leuke manier overbrengen. De inhoud van de cursus is praktisch en helder, wat wij erg fijn vonden. Geen zweverige verhalen, maar concreet stap voor stap: wat komt er op je af, welke stappen doorloop je tijdens een bevalling, wat als het niet zo loopt als 'normaal' en hoe kun je daarmee omgaan (handvatten). Van sommige dingen hadden we nog niet eerder gehoord, dus erg fijn om dat mee te nemen. Verder was er tijdens de avonden genoeg ruimte voor vragen en eigen input. Wij zouden het zeker aanraden. Nogmaals bedankt Teuntje!

Geplaatst op: 20 juni 2019
Door: cursist privé cursus

Beleving van de bevalling: een tweelingzwangerschap en deze werd ingeleid ivm zwangerschapsvergiftiging, VOOR VADER: geef , eventueel in enkele woorden, weer hoe je de bevalling ervaren hebt: Ik heb de bevalling als mooi, indrukwekkend en fascinerend ervaren. VOOR MOEDER: geef, eventueel in enkele woorden, weer hoe je de bevalling ervaren hebt Spannend omdat ik niet wist wat mij te wachten stond. Ik vond het een pittige bevalling ivm een tweeling en uiteindelijk 2 keer vacuümpomp. Uiteindelijk indrukwekkend, prachtig en een wonder. VOOR VADER: Hoe beleefde je jouw rol tijdens de bevalling? Ik had het gevoel dat ik onderdeel was en niet aan de zijlijn stond. Ik heb het idee dat ik ook enige invloed had op mijn vrouw en dat mijn aanwezigheid positief was. VOOR MOEDER: Hoe beleefde je de rol van je partner tijdens de bevalling? Erg waardevol. Zonder hem had ik het net gekund. Ondersteunend en helpend. VOOR MOEDER, wat is je mening over de cursus Prettig Bevallen? Ik ben: • Erg tevreden VOOR VADER, wat is je mening over de cursus Prettig Bevallen? Ik ben: • Erg tevreden Hebben jullie nog suggesties voor wat er nog meer behandeld zou moeten worden in de cursus Prettig Bevallen? Nee, erg compleet. Zouden jullie de cursus aanbevelen en met name waarom wel/niet? Zeker. Nuchter. Duidelijke informatie waar je tijdens de bevalling veel aan hebt.

Geplaatst op: 9 juni 2019
Door: Evi en Chris

Wij hebben enkele maanden geleden de cursus gevolgd. Het was een super nuttige cursus vooral voor de man. Je wordt helemaal mee genomen in het bevallings verhaal van de vrouw. Je weet daar door precies hoe je omgang met de situaties rondom de bevalling. Daarnaast hebben we met Marlies ook ons behoefte plan opgesteld wat we wel wilden en niet wilden tijdens de bevalling. Wij hebben hierdoor een super bevalling gehad. Nogmaals bedankt Marlies!

Geplaatst op: 28 mei 2019
Door: Jolien en Krijn Ermerins

Afgelopen 3 weken hebben wij deelgenomen aan de cursus "prettig bevallen voor 2" bij Teuntje. Wij hebben gekozen voor deze cursus omdat wij er goede ervaringen over gehoord hadden en omdat we opzoek waren naar een korte, nuchtere cursus. En wat bleek; het was een super cursus waarbij we met max. 4 stellen waren waardoor er veel ruimte was voor persoonlijke vragen en ervaringen, aangepast op je eigen wensen. De cursus is ook echt gericht op de partner wat wij echt heel prettig vonden! Het was totaal niet zweverig en ook de laatste bijeenkomst waarbij we "praktisch" aan de slag gingen kon je precies naar eigen wens oefenen. Je krijgt advies op maat. Wij kijken vol vetrouwen uit naar de bevalling en hebben het gevoel dat we goed voorbereid zijn. Echt een aanrader voor iedereen!

Geplaatst op: 14 mei 2019
Door: Danielle

Onze cursus hebben wij gevold bij Teuntje. Ik raad iedereen aan om iets van een cursus te volgen want dit geeft een stukje meer vertrouwen en rust. Je steekt er altijd wat van op! Wij hebben gekozen voor de cursus prettig bevallen voor 2 omdat we hierop werden gewezen bij IVT onze kraamzorg en het ons een "nuchtere" cursus leek zonder al te veel zweverig gedoe en yoga houdingen (ieder zijn ding natuurlijk). We hebben de cursus als zeer prettig ervaren. Duidelijke uitleg in een kleine groep en alle tijd voor vragen. Ook voor mijn vriend was dit erg handig. Hij weet nu beter wat hij kan verwachten en hoe het hele bevalproces is elkaar steekt. Ook weet hij nu wat hij eventueel kan doen om mij te ondersteunen. Wij gaan dus met vertrouwen de bevalling in en hopen over 5 weekjes onze dochter vast te mogen houden :) Dankjewel!

Geplaatst op: 14 mei 2019
Door: cursist weekend cursus

VOOR MOEDER: Hoe beleefde je de rol van je partner tijdens de bevalling? Heel goed en positief! Zonder hem had ik het niet gekund en je cursus heeft hier zeker bij geholpen! We hebben het echt samen gedaan! VOOR MOEDER, wat is je mening over de cursus Prettig Bevallen? Ik ben: • Erg tevreden VOOR VADER, wat is je mening over de cursus Prettig Bevallen? Ik ben: • Tevreden Zouden jullie de cursus aanbevelen en met name waarom wel/niet? Wel, omdat ook de partner erbij betrokken is!

Geplaatst op: 14 mei 2019
Door: cursist groepscursus Den Bosch

VOOR VADER: Hoe beleefde je jouw rol tijdens de bevalling? Ik kon mijn partner goed ondersteunen met puffen, drinken, uit bed halen, labello. Ook tijdens het persen had ik een actieve rol wat prettig was. VOOR MOEDER: Hoe beleefde je de rol van je partner tijdens de bevalling? Fantastisch. Hij weet nu wel dat hij beter niet gezellig kan kletsen met anderen tijdens de bevalling :) Zouden jullie de cursus aanbevelen en met name waarom wel/niet? Ja zeker! Het geeft een goede houvast tijdens een bevalling waarvan je niet weet wat je overkomt. Ik heb hem al aan een aantal zwangere collega’s aangeraden.

Geplaatst op: 5 april 2019
Door: Wim & Rianne Driessen

Beste Marlies, Bedankt voor de praktische tips en de goede voorbereiding! Je hebt ons beide goed voorbereid. Uiteraard weten we niet hoe de bevalling zal verlopen maar de angst heb je bij mij in ieder geval weggenomen. Bedankt! En ik zou het iedereen aanraden, we weten nu wat we zo ongeveer kunnen verwachten... Lieve groet, Wim & Rianne

Geplaatst op: 14 maart 2019
Door: Hellen en Joep

Fijne, relativerende cursus, gegeven door een vakkundige docent die echt aandacht heeft voor ieder stel (Teuntje). Actueel, nuchter en met terechte aandacht voor de vader (en dat is uniek). Prettig om dit samen te kunnen doen en straks als een goed voorbereid team de bevalling en kraamtijd in te kunnen gaan.

Geplaatst op: 13 maart 2019
Door: cursist groepscursus Den Bosch

We wilden Teuntje nog hartelijk bedanken voor de fijne cursus. Je hebt ons voorzien van heel veel informatie en advies. De persoonlijke ondersteuning en je vertrouwen in ons deed ons erg goed en gaf ons het nodige zelfvertrouwen. Niet gemakkelijk om ietwat onzekere perfectionisten op hun gemak te stellen, maar je deed het met verve. Wat ons betreft zou het praktijkgedeelte nog wat uitgebreider mogen, dat was erg nuttig voor ons. Inmiddels zijn we de trotse ouders van ons zoontje. Hij is uiteindelijk toch nog met een keizersnede geboren, nadat we wel tot volledige ontsluiting waren gekomen. Helaas, de stuitligging deed de gynaecoloog zo beslissen maar daarna ging het snel en konden we een puntgaaf mannetje in onze armen sluiten.

Geplaatst op: 26 februari 2019
Door: cursist privé cursus

Beleving van de bevalling VOOR VADER: geef , eventueel in enkele woorden, weer hoe je de bevalling ervaren hebt: Indrukwekkend, heftig, snel, shocking. Ondanks dat kon ik wel innerlijke rust vinden omdat ik wist dat het bij het proces hoorde en omdat ik wist dat mijn vrouw mijn rust nodig had. VOOR MOEDER: geef, eventueel in enkele woorden, weer hoe je de bevalling ervaren hebt Stormachtig, pijnlijk, super snel, liefdevol. VOOR VADER: Hoe beleefde je jouw rol tijdens de bevalling? Ik heb een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het opvangen van de weeën en ter ondersteuning van mijn partner die een grote angst voor de bevalling had. VOOR MOEDER: Hoe beleefde je de rol van je partner tijdens de bevalling? Hij was ontzettend belangrijk voor mij en ik heb mij heel erg gesteund gevoeld door hem. We hebben dit samen gedaan. VOOR MOEDER, wat is je mening over de cursus Prettig Bevallen? Ik ben: • Erg tevreden Eventuele toelichting Deze cursus heeft er voor gezorgd dat ik het weer in perspectief kon zien en heeft mij geleerd op te komen voor mijn eigen wensen. VOOR VADER, wat is je mening over de cursus Prettig Bevallen? Ik ben: • Erg tevreden Eventuele toelichting Omdat ik door de informatie inzicht heb gekregen over wat er gebeurt in het lijf van mijn vrouw en op welke wijze ik haar kan ondersteunen. Hebben jullie nog suggesties voor wat er nog meer behandeld zou moeten worden in de cursus Prettig Bevallen? - Zouden jullie de cursus aanbevelen en met name waarom wel/niet? Ja zeker een aanbeveling waard omdat je als ouders je goed voor moet bereiden en met talloze vragen zit die hier aan bod kunnen komen. Marlies geeft je ook echt het gevoel dat je alles kunt vragen aan haar.

Geplaatst op: 11 februari 2019
Door: cursist privé cursus

Reactie uit een evaluatieformulier van 10 februari van een stel dat de privé cursus heeft gevolgd. VOOR VADER: geef , eventueel in enkele woorden, weer hoe je de bevalling ervaren hebt: Heftige dag, veel gebeurd met een mooie uitkomst. Hoogtepunt was toen mijn dochter mij voor het eerst aankeek, nadat ik haar had aangepakt. VOOR VADER: Hoe beleefde je jouw rol tijdens de bevalling? Voelde wel natuurlijk. VOOR MOEDER: Hoe beleefde je de rol van je partner tijdens de bevalling? Heel goed, hij is erg rustig gebleven. Zouden jullie de cursus aanbevelen en met name waarom wel/niet? Ja, prettige sfeer, duidelijke taal. Veel ruimte voor vragen.

Geplaatst op: 5 februari 2019
Door: Miguel

In oktober heb ik deelgenomen aan de cursus prettig bevallen. Zoals veel andere mannen waarschijnlijk, deed ik ook mee op verzoek van mijn vrouw. Met de insteek: die drie avonden kom ik ook nog wel door. Maar eerlijk is eerlijk: ik heb er serieus plezier aan beleefd! De avonden waren zeer informatief en de verschillende fasen van de bevalling worden doorlopen. Wat zijn de eerste signalen, waar moet je op letten, wat gebeurt er in de verschillende fasen van een bevalling en: wat is jouw rol als partner en wat kun je doen om je vrouw tijdens de bevalling te ondersteunen? Je bent voor de verandering geen ‘aanhangsel’ die met zijn vrouw naar een cursus moet, maar je wordt er als aanstaande vader echt bij betrokken. Onze groep bestond uit 5 stellen, niet te groot en niet te klein. Uiteindelijk duurde de bevalling van mijn vrouw ruim 20 uur. Het was een heftige en grillige bevalling. Gelukkig was ik voorbereid op wat er ging gebeuren en heb ik mijn vrouw met de tips voor mijn gevoel echt kunnen ondersteunen. Om heel eerlijk te zijn had ik er niet aan moeten denken om zonder deze voorbereiding een dergelijke bevalling mee te moeten maken. Dus aan alle aanstaande vaders: het is een kleine investering van een paar uurtjes, maar een absolute meerwaarde! De cursus is leuk en interactief en bovenal: down to earth. Bedankt Teuntje!

Geplaatst op: 22 januari 2019
Door: cursist groepscursus Den Bosch

Reactie ontvangen via de mail: Wij moesten nog aan jou denken, jij hebt namelijk in de cursus een verhaal verteld dat je ooit had meegemaakt dat een bevalling zo snel was gegaan na haar eerst cm ontsluiting. Hier hetzelfde; Rond 00:00 werd ik wakker omdat ik dacht dat ik in bed aan het plassen was, na een seconde dacht ik nee dat zijn waarschijnlijk mijn vliezen. Snel naar de wc , het was zo weinig dat ik het niet kon opvangen. Terug in bed gekropen, gelijk daarna kwamen al wat weeën (meer krampen op dat moment), om 00:45 ben ik gaan timen. Na een aantal uren een beetje geijsbeerd te hebben waren de weeën toch wel wat regelmatiger en heftiger. Rond 03:00 de verloskundige gebeld, zij was er rond 03:30, gevoeld maar 'helaas' pas 1 cm. Ik kreeg de keuze; vind je het prettig dat ik over 3 of over 4 uur kom? Waarop ik zei doe maar 4 uur want het zal nog wel even duren, in mijn achterhoofd (uit de cursus) 1 cm per uur. Na dat de verloskundig was vertrokken had ik aan mijn man aangegeven om lekker te gaan slapen, het zou immers nog een lange dag/avond worden dacht ik. Ik denk nog geen 10 min later heb ik mijzelf naar de badkamer gesleept en ben ik daar in een trans geraakt (waardoor ik niet meer heel veel weet) en heb ik op een gegeven moment mijn man wakker gemaakt en gevraagd of hij NU de verloskundige wil bellen omdat ik het gevoel had dat ik moest persen. Tegen 07:15 was de verloskundige er, en om 07:56 is de kleine man geboren. Heel bizar dat het zo snel is gegaan, maar achteraf heel fijn! Het plan was om in het ziekenhuis te bevallen, maar dat hebben we niet gered :) Was heel fijn om gelijk thuis te zijn, zou er zo weer voor kiezen. Wij hebben veel aan jullie cursus gehad, ik zou het iedereen aanraden. Vind zelfs dat het eigenlijk verplicht zou moeten zijn. In het moment, denk je dat toch vaak terug aan de cursus. Je bent dan wat meer ontspannen, vonden wij. Hartelijk dank voor de prettige cursus!

Geplaatst op: 7 december 2018
Door: cursist groepscursus Oss

Uit het evaluatieformulier van 5 december: VOOR VADER, wat is je mening over de cursus Prettig Bevallen? Ik ben: • Erg tevreden Zouden jullie de cursus aanbevelen en met name waarom wel/niet? Ja, zeker. We wisten in grote lijnen wat ons te wachten staat.

Geplaatst op: 28 mei 2018
Door: Thomas

Mijn vrouw werd zwanger en of ik dan niet mee wil naar een cursus. Kan ik daar een potje mee gaan puffen, terwijl ik überhaupt niet hoef te bevallen, want dat zou mijn vrouw al doen. Kortom, het had van mij niet perse gehoeven, die cursus. Maar wij zijn trouw naar de cursus bij Teuntje geweest, die ons duidelijk, met humor en warmte, maar zonder flauwekul loodste door alle fasen die je bij een bevalling mee kunt maken. Ik heb veel geleerd (hoewel ik zelf al een dochter heb) en ja ook meegepuft. Tip van mij: als je nou niet weet of zo'n cursus iets voor jou is, doe deze dan, daar heb je echt iets aan!

Geplaatst op: 5 april 2018
Door: anoniem

Een reactie uit het evaluatie formulier dat we na de geboorte van de baby sturen: VOOR VADER: geef , eventueel in enkele woorden, weer hoe je de bevalling ervaren hebt: De bevalling was erg mooi, niet alleen het moment dat ze geboren werd, maar ook het feit dat we samen als team zo goed hebben samengewerkt. Het heeft onze band enorm versterkt! VOOR MOEDER: geef, eventueel in enkele woorden, weer hoe je de bevalling ervaren hebt Ik heb de bevalling als iets erg bijzonders ervaren. De kracht die je lichaam in staat is te geven en die ik ook samen met mijn partner goed op kon vangen is echt heel bijzonder. Het duurde even voor de bevalling echt op gang kwam. Op zaterdag braken mijn vliezen en in de nacht van maandag op dinsdag kwamen de weeen pas echt goed op gang. De bevalling heeft vanwege deze reden verder in het ziekenhuis plaatsgevonden. Het was pittig maar ik kijk terug op een goede bevalling, pijnbestrijding was niet nodig (al was er een moment dat ik hier echt wel even aan dacht). Samen met mijn partner was ik in staat om de weeen (die door weeenopwekkers op een gegeven moment echt snel achter elkaar kwamen) goed weg te puffen, hij heeft me enorm goed geholpen om me er op de moeilijke momenten doorheen te slaan. VOOR VADER: Hoe beleefde je jouw rol tijdens de bevalling? We hebben echt als team gewerkt. Uiteraard kan ik fysiek niet zoveel bijdragen, maar mentaal hebben we echt met z'n tweeën de bevalling voorbereid en samen beleefd. Het voelt echt als een super prestatie waaraan ik gelukkig door de cursus ook nog redelijk wat aan heb kunnen bijdragen! VOOR MOEDER: Hoe beleefde je de rol van je partner tijdens de bevalling? Ik heb enorm veel steun van mijn partner gehad tijdens de bevalling. Dankzij de voorbereiding die we samen deden en de cursus bij Marlies hebben we het echt samen kunnen doen. We wisten samen wat er gebeurde en hoe we hierop konden reageren. Dankzij mijn partner heb ik de rugweeen kunnen doorstaan, heb ik mezelf op kunnen peppen door te gaan en heb ik de laatste zware weeen op de juiste manier kunnen wegpuffen en was ik in staat niet in paniek te raken. Mijn partner was echt mijn rustpunt en de basis om op terug te vallen tijdens de bevalling. VOOR MOEDER, wat is je mening over de cursus Prettig Bevallen? Ik ben: • Erg tevreden Eventuele toelichting De cursus die mijn partner en ik volgden bij Marlies heeft gezorgd dat we de bevalling echt samen hebben gedaan. Mijn partner wist door de cursus goed hoe een bevalling verloopt. Maar bovendien wist hij door de persoonlijke benadering in de cursus hoe hij mij kon helpen tijdens de bevalling. En dat heeft echt goed gewerkt. Mijn partner hielp me met de ademhalingstechnieken tijdens de bevalling, gaf steun bij rugweeen en wist me mentaal er door heen te slepen op de moeilijke momenten. De ademhalings- en perstechnieken die we leerden hebben me erg geholpen. Ik herkende tijdens de bevalling echt wat we vantevoren geoefend hadden en wist wat ik moest doen! Ik ben echt heel blij dat we deze cursus hebben gevolgd en zou het iedereen aanraden. VOOR VADER, wat is je mening over de cursus Prettig Bevallen? Ik ben: • Erg tevreden Eventuele toelichting Ik zou de cursus absoluut aanraden, en zou zelf ook elke keer weer terug komen bij een volgende zwangerschap. Het verschil was dag en nacht geweest, als ik bekijk hoe ik anders bij de bevalling "aanwezig" was geweest, en hoe ik nu echt heb ervaren dat we dit als team hebben gedaan. Dat heeft niet alleen onze band als aanstaande ouders enorm veel sterker gemaakt, maar zal ook blijvend als een prachtige ervaring bij me blijven!

Geplaatst op: 5 april 2018
Door: anoniem

Op de vraag: hoe heb je je bevalling ervaren? antwoordde deze mevrouw :" Ondanks de inleiding/weeenstorm/ruggenprik/vacuum, kijk ik met een heel positief gevoel terug op mijn bevalling. Wij zijn de bevalling heel ontspannen in gegaan en ik heb de steeds ‘in the lead’ gevoeld en voelde me daarbij ook goed gesteund door mijn man. Ook ben ik heel trots op hoe mijn lichaam ons kindje op de wereld heeft gezet! Zoals gezegd, ik kijk met een positief gevoel terug op mijn bevalling, ondanks alle complicaties en niet-geplande handelingen die nodig waren. Dankzij de handvatten die we van jullie hebben aangereikt gekregen, heb ik steeds het gevoel gehad dat ik aan het roer stond en ook steeds het vertrouwen vast kunnen houden dat ik het aankon. " Op de vraag: Zouden jullie onze cursus aanraden? antwoordde zij:"Zeker! Omdat we dankzij de cursus in staat waren onze eigen koers te varen en vertrouwen te hebben in mijn lichaam, dit zorgde voor een ontspannen bevalling. "

Geplaatst op: 17 maart 2018
Door: Diyana

Dear Marlies, Thank you for coaching and preparing us for this very exciting and scary moment in our lives. Thanks to the course, we and especially my husband felt well prepared for the delivery and when it started we had confidence and knew what to expect. We followed your breathing instructions and that really helped me to cope with the contractions. I wouldn't have been able to do it without my husband coaching me through them. Luckily, he knew what to do. In that sense, the course was invaluable and we are both very happy that we took it. We also really enjoyed the sessions because of your personal approach and mental support. Our daughter is now 5 months old and we still mention you and the course every now and then. We hope to stay in touch!

Geplaatst op: 15 maart 2018
Door: M.B.

De verloskundige wees ons op deze cursus. We hebben getwijfeld, maar ik vond het fijn om de cursus te volgen. De groepscursus zagen we niet zitten, daarom kozen we voor de privé cursus. Tijdens de cursus hebben we uitleg gehad over het begin tot het eind. Over de weeen, de baby, wat er in je lichaam gebeurd tijdens de bevalling en over de rol van partner. Hier hebben wij al veel aan gehad, maar toen kwam de echte pufles, zoals ik het noemde. Dat voelde echt zo onwennig en vreemd als je het nog nooit gedaan hebt, maar wat heb ik hier veel aan gehad. Het gaf rust en meer zekerheid naar de bevalling toe, maar op het moment dat de weeen beginnen, weet je wat je moet doen. Het puffen ging goed door de cursus en ik zat goed in het ritme. De verloskundige heeft 1 keer benoemd dat tempo omhoog moest, maar verder kon ik het dankzij de cursus zelfstandig af, toch heel fijn dat je de verschillende ritmes leert. Ik vergeet ook nooit meer het kaarsje wat ik moest uitblazen en uiteindelijk een hoop kaarsjes op een rijtje.. (ritme puffen) Voor mijn man was het fijn om te weten wat hij kon doen tijdens de bevalling, maar het echt aanwezig zijn was voor mij het fijnste.. en hij wist dat hij (door de cursus) al een heleboel deed. Een snelle bevalling gehad van 6 uurtjes, mijn eerste kindje. We hebben een mooie dochter gekregen en ik kijk positief op mijn bevalling terug.

Geplaatst op: 6 februari 2018
Door: Rob

Mijn vriendin en ik verwachten Binnekort ons eerste kindje. Dus zij ze dat ze een zwangerschapscursus wilde doen. Ik had er al geen zin in, maar een privé cursus trok mij over de streep. Ik wist niet wat ik van een bevallingscursus moest verwachten, laat staan van de bevalling zelf. Maar nu ben ik Heel blij dat we de cursus gedaan hebben, ik weet wat ik ongeveer kan verwachten en hoe ik mijn partner het beste kan ondersteunen tijdens de bevalling. Ik als man zijnde raad deze cursus andere mannen zeker aan!

Geplaatst op: 10 november 2017
Door: Pricilla

Eerst wilden ik en mijn partner geen cursus gaan doen. Wij zijn niet echt mensen die van een vreemde groep houden. Maar omdat ik de bevalling van ons eerste kindje wel heel spannend vond. En me steeds afvroeg wat ik kon verwachten heeft IVT kraamzorg mijn het advies gegeven. Om een naar de cursus prettig bevallen te kijken. Ik heb dit gedaan en ons eigen aangemeld het was fijn dat de groep klein was in totaal met 4 koppels en de cursus was anderhalf uur per keer. En moet zegen dat wij erg blij waren dat we achteraf toch voor deze cursus hebben gekozen. Op het moment dat de bevalling begon tot onze kleine meid er eindelijk was. Hebben we heel veel gehad aan de cursus mijn partner heeft mijn goed bij gestaan en we wisten allebei precies waar we het over hadden als we over poppetje 1 spraken (hihihi) stap voor stap wis ik wat komen ging. Dankzei de goeden info en uitleg tijden de cursus. Ik en mijn partner hebben de bevalling als prettig ervaren en zouden iedereen dit aanraden als je van je eerste kindje gaat bevallen. Ik ben zelfs van mening dat dit uit een basis pakket vergoed zou moeten worden. Zodat ook de mensen die niet goed verzekerd zijn en niet veel geld hebben toch kunnen deel nemen aan deze cursus. En ook al ben je niet verzekerd is het je geld echt waard om hier aan uitgegeven. Nogmaals wij zijn erg blij dat we hier aan mee gedaan hebben en willen Marlies ook erg bedanken voor de goeden lessen. En wij zijn trotse ouders van een gezonden meid en hebben onze bevalling als prettig ervaren doordat we wisten wat we konden verwachten.

Geplaatst op: 16 september 2017
Door: Marjolein

Het is alweer even geleden, maar in mei hebben mijn man en ik de cursus 'Prettig Bevallen voor twee' gevolgd bij Teuntje. Inmiddels is begin juli onze dochter geboren. Mijn bevalling begon met het breken van de vliezen, maar omdat de weeën uitbleven ben ik de volgende ochtend naar het ziekenhuis gegaan en heb ik weeënopwekkers gekregen. Daarna ging het allemaal vlot; zeven uur later was ons meisje geboren. Het eerste deel van de bevalling kon ik de weeën wegademen door een lange uitademing. Mijn man probeerde me te coachen; "Kort inademen door je neus en dan drie korte pufjes, weet je nog?" Maar ik kon echt niet anders dan wat ik deed. Later, van het ene op het andere moment, kon ik de lange uitademing niet meer en móést ik puffen. Door het infuus kwamen de weeën toen ook snel achter elkaar. Ook het persen deed ik niet helemaal zoals we geleerd hadden. Mijn man zegt nu nog wel eens: "We hadden het anders geleerd bij de cursus; bij het persen eerst je benen open laten vallen en dan pas vastpakken en optillen". Maar bizar hoe je lijf alles overneemt tijdens de bevalling. Toch was ik blij dat we de cursus gevolgd hadden, we hadden veel informatie gekregen waar we op terug konden vallen. Zeker ook mijn man. Voor mij heeft de tip om in blokken van twee uur te denken me erg geholpen, waardoor ik de bevalling redelijk kon overzien en uiteindelijk ook zonder pijnmedicatie kon volbrengen. Mijn man en ik waren vooraf allebei bang dat ik erg in paniek zou raken tijdens de bevalling en tweemaal was dit ook het geval. Hij heeft me toen geweldig gerust kunnen stellen!! Bij de kraamvisite vragen (vooral) mannen aan mijn man wat 'ie van de bevalling vond, dan zeggen ze: "Je kan eigenlijk niet zoveel doen hè, je staat er maar een beetje bij." Maar daar zijn wij het absoluut niet mee eens, hij heeft echt een actieve en steunende rol gehad! Wat dat betreft hebben we het echt samen gedaan en kijken we samen terug op een prettige bevalling.

Geplaatst op: 5 september 2017
Door: Sophie Conijn

Marlies heeft ons fantastisch geholpen in onze spannende reis richting de geboorte van ons eerste kindje. Door op een hele fijne en persoonlijke manier haar ervaringen, visie, oefeningen en theorie te delen gingen wij met meer (zelf) vertrouwen de bevalling in. En juist dat gevoel is essentieel voor deze bijzondere levensgebeurtenis. Dank Marlies! Als we in de buurt zijn met onze dochter bellen we bij je aan :).

Geplaatst op: 28 augustus 2017
Door: Malou

Afgelopen voorjaar hebben we de cursus gevolgd tijdens onze eerste zwangerschap. Aangezien we allebei erg praktisch zijn ingesteld leek deze cursus wel iets voor ons. Achteraf kan ik zeggen dat ik erg blij ben dat we samen deze cursus hebben gevolgd. Wij hebben er (onbewust) erg veel aan gehad. Hier heb ik zelf erg veel aan gehad: - de verschillende puftechnieken die bij de verschillende fasen horen. Hierdoor kon ik de bevalling aan, raakte ik niet (of bijna niet) de controle kwijt en deze heb ik tot aan de persweeën toegepast. Als ik het even kwijt was dan bracht mijn vriend of de verloskundige mij weer in het ritme. Dit was echt mijn houvast gedurende de bevalling! - De verschillende fasen en alles wat hierbij hoort. Hierdoor wist ik ongeveer waar ik was en wat mij (theoretisch) nog te wachten stond. - Ik vond het ook erg fijn om te weten hoe de verloskundige handelt/optreedt tijdens de bevalling. Met name het observeren, mij met rust laten en alles met mijn vriend bespreken. Als ik dit van te voren niet had geweten dan was ik waarschijnlijk erg boos op ze geworden omdat het net lijkt alsof ze niks doet. Teuntje bedankt voor de goede cursus en ga zo door!

Geplaatst op: 19 juli 2017
Door: Gerda

Inmiddels is het bijna 6 weken geleden dat onze Lucas ter wereld kwam. Ons eerste kindje. Zoals eerder in dit gastenboek vermeld ging ik dankzij Marlies vol vertrouwen de bevalling in. Ondanks dat ik ben ingeleid kijk ik positief terug op dit moment. Het was voor mij en mijn man enorm indrukwekkend (en dat dekt zeker de lading niet), maar door alle handvatten en waardevolle informatie van Marlies hebben we een voorspoedige bevalling gehad. Zowel de ademhalingsoefeningen (en hoe je deze wanneer inzet) als de oefeningen over de manier van kracht zetten wierpen (letterlijk en figuurlijk) zijn vruchten af. Ik zou iedereen aanraden om door Marlies voorbereidt te worden op dit bijzondere moment. Je bent er dan zowel mentaal als fysiek helemaal klaar voor.

Geplaatst op: 25 mei 2017
Door: Gerda

Het duurt voor ons niet lang meer voor hét moment dat onze kleine man, en eerste kindje, ter wereld komt... Wij vinden het spannend en hebben dit uitgesproken bij onze verloskundigepraktijk Vita Nova. Zij hebeen ons doorverwezen naar Marlies. Marlies heeft ons het vertrouwen gegeven dat we de bevalling goed doorkomen (zowel in wat we kunnen verwachten en hoe dit komt als hoe wij hier als team doorheen komen en voor elkaar kunnen betekenen). De uitleg gaat meer in detail dan een reguliere cursus van de kraamzorg, waardoor je veel beter weet wat er exact gebeurd en waarom. Daarnaast wordt dit praktisch en nuchter uitgelegd. Iets wat voor ons heel goed werkt. Daarnaast geeft Marlies ook mooie tips rondom de bevalling en kraamperiode om ervaringen met elkaar te delen en hoe je met bepaalde zaken om kunt gaan. Wij gaan vol vertrouwen in onszelf, met dank aan Marlies, deze wonderlijke periode tegemoet.

Geplaatst op: 13 april 2017
Door: Nancy

Net op tijd hebben we de cursus afgerond. Onze zoon kwam uiteindelijk gepland 3 weekjes te vroeg. Het begin van de bevalling was dus wat anders. Maar we hebben erg veel gehad aan de tips en informatie voor tijdens de bevalling. Vooral prettig dat er op een praktische en nuchtere manier is uitgelegd wat we konden verwachten. Dank je wel Teuntje!

Geplaatst op: 13 maart 2017
Door: M

Het begon op 9 januari 2017 allemaal volgens het boekje. Ik kon de ademhalingstechnieken (buik in het begin en hoge in actieve fase) heel goed toepassen. Het hielp me heel goed om de weeën op te vangen en ik zat echt in mijn eigen cocon. Mijn man respecteerde dat heel fijn en gaf goed tegendruk in mijn rug. Toen we op het ziekenhuis arriveerden en de verloskundige de ontsluiting checkte, zat ik al op 5-6 cm! En dat vorderde prima tot de 8 cm, alleen daar liep het helaas vast. Al met al weeën weg gepuft van 1.30 u (22.30 startte de "rommelfase") tot circa 16.30 met tussendoor weeën opwekkers en diverse onderzoeken maar het mocht niet baten helaas. Het bleef bij 8 en de weeën zetten niet door. De pijn werd te zwaar en ze lag ook nog met haar gezichtje omhoog. Toen is de knoop doorgehakt voor een keizersnede en om 18.16 kwam ze ter wereld wat alles goed maakte (alle clichés zijn idd waar ;-). Na 4 dagen ziekenhuis, waar de zorg echt geweldig was, mochten we naar huis. Onze dochter is een super tevreden meisje, echt genieten, borstvoeding gaat ook goed. Ondanks de heftige afloop... Al met al zijn we heel blij dat we de prettig bevallen cursus bij je hebben gevolgd, het heeft mij door het grootste deel heen geholpen.

Geplaatst op: 18 november 2016
Door: Emiel van Eijdhoven

Via de gynaecoloog zijn wij terecht gekomen bij Marlies. Wat een ontzettend goede tip! De uitleg van Marlies is erg realistisch en duidelijk. Een zeer vriendelijk, fijn en vakkundig persoon om mee samen te werken Wij vinden Marlies een Échte aanrader!!

Geplaatst op: 16 november 2016
Door: Casper Breedveld

Afgelopen zaterdag zijn we weer bij Marlies geweest voor een kleine opfriscursus voor de komst van ons tweede kindje. Voor de geboorte van onze eerste zijn we ook bij Marlies geweest en dat is ons ontzettend goed bevallen en iets waar we graag vanuit Haarlem voor naar Vught zijn gereden. Marlies is een toegewijde professional met een meer dan uitstekend inlevingsvermogen en veel kennis op dit vlak. Wij bevelen haar dan ook van harte aan bij iedereen. Nogmaals dank voor alles tot dusverre.

Geplaatst op: 25 maart 2016
Door: Lieke Van de Wetering-Martens

Via via hebben we over Marlies Galema en Prettig Bevallen gehoord, waarop mijn man besloot dat wij ons ook aan moesten melden. Ieder stukje voorbereiding kan maar mooi worden meegenomen, en vooral mijn man zou het extra rust kunnen brengen. Hij zag vooraf best op tegen de bevalling, vooral omdat hij totaal niet wist wat hem te wachten stond. De aanpak van Marlies is erg persoonlijk en laagdrempelig - dat geeft rust! We wisten nu precies wat voor weeën er zijn en hoe de baby overal op zou (kunnen) reageren. Uiteindelijk is de bevalling super goed verlopen, heb ik de weeën perfect op kunnen vangen en was het een erg prettige en vooral natuurlijke ervaring. Doordat mijn man op zijn gemak was en precies wist wat er speelde, hebben we het echt samen kunnen doen! Marlies, bedankt!

Geplaatst op: 20 maart 2016
Door: Will Robertson

In januari hebben wij wederom een opfriscursus bij Marlies gevolgd. Ondanks dat dit ons derde kindje was vonden wij het belangrijk om toch weer de kennis van de bevalling wat op te halen. Ook bij ons eerste en tweede kindje hebben we een cursus bij Marlies gevolgd. De eerste bevalling was een pittige, maar door de voorbereiding heeft mijn man mij supergoed kunnen ondersteunen. Bij de tweede wilden we geen herhaling van de eerste keer en heb ik dankzij Marlies mijn angst die was ontstaan bij de eerste bevalling een plek kunnen geven en ben ik goed voorbereid de bevalling in gegaan. Dit werd een bevalling uit het boekje aldus de verloskundige. De ademhalingstechnieken hebben mij zeer goed door de weeenstorm heen kunnen helpen en toen ik dan uiteindelijk de persweeen had heb ik omdat ik zo rustig was zelf mijn kindje kunnen opvangen. Bij de derde ging het allemaal zo snel dat ik heel erg blij was dat ik de opfriscursus had gedaan. Zo kon ik heel rustig blijven en me heel goed focussen op wat er komen ging en heeft mijn man me goed kunnen coachen op de momenten dat het nodig was. Ik kijk nu dan ook met een heel goed gevoel terug op mijn bevallingen. Ik kan iedereen de cursus aanraden, je gaat dan samen (!) goed voorbereid de bevalling in en dat is iets wat je echt nodig hebt.

Geplaatst op: 16 maart 2016
Door: Karin Pels

Wat zijn wij blij dat we gekozen hebben om de Prettig Bevallen cursus privé te volgen. Waar we vooraf zo onze bedenkingen hadden, hebben we echt enorm veel gehad aan de bevallingsvoorbereiding met Marlies. Marlies bereidt je helemaal voor op wat er komen gaat, zowel met de bevalling als daarna. Doordat wij de cursus privé hadden, konden we ook geheel ingaan op onze eigen situatie. Marlies vertelt wat je kunt verwachten, waardoor niet alleen ik maar juist ook mijn partner een juist beeld had van wat er kon gebeuren, en wat zijn rol is tijdens de bevalling. Het was super fijn om te weten hoe een bevalling kan verlopen, de verschillende senario's die er kunnen zijn, maar ook om te weten wat er na de bevalling allemaal op je af komt. Ik ben 1,5 week over tijd gegaan waardoor we ervoor hebben gekozen om de bevalling in te laten leiden, ook hiervan wisten we de voors- en tegens! De bevalling verliep niet helemaal vanzelf (ingeleid, onze dochter had in het vruchtwater gepoept, weeënstorm waardoor toch gekozen voor ruggenprik en de placenta kwam niet af), maar door de voorbereiding wisten we precies welke keuzes we konden maken en wist mijn partner mij super goed te ondersteunen/coachen, ook tijdens de weeënstorm! Mijn partner en ik hadden precies besproken wat we wel en niet fijn vonden, waardoor we niet twijfelde bij de situaties omdat we wisten wat er ging gebeuren. Marlies, super bedankt! We zijn de trotse ouders van een gezonde mooie dochter. Een volgende keer zeker weer een opfriscursus!

Geplaatst op: 18 oktober 2015
Door: Eva en Roy van der Wielen

Beste Marlies, Wij zijn jou ontzettend dankbaar voor de cursus. Onze zoon Memphis is op 2 oktober geboren en de bevalling was erg goed verlopen. Roy en ik hebben regelmatig kunnen teruggrijpen naar de informatie en tips die we van jou gehad hebben. Er was een gevoel van samen en focus. Alleen het laatste uur was er een verloskundige bij en de 7 uur daarvoor hebben we samen alle weeën kunnen opvangen. Roy kon door o.a. jouw tips mij uitstekend coachen. Jouw cursus is werkelijk goud waard! Hartelijke groet, Eva en Roy en nu dus ook Memphis.

Geplaatst op: 9 oktober 2015
Door: Ellen

Begin augustus is onze prachtige zoon geboren. Het is ons eerste kindje. Via vrienden kwamen we in contact met Marlies. Mijn man heeft mij enorm gecoacht en ik heb het gevoel gehad dat we het samen hebben gedaan. Samen hebben we onze zoon ter wereld gebracht. Ik ben in het ziekenhuis bevallen en het was in die nacht erg druk op de afdeling. Mijn man en ik waren daarom veel alleen maar we hadden voor ons gevoel ook niemand nodig. We wisten precies wat we konden doen. We hebben complimenten gehad van het ziekenhuis en hebben toen meteen aangegeven dat we deze cursus hebben gevolgd en dat we daar enorm veel aan hebben gehad. Het is niet alleen interessant om te weten wat er in je lichaam gebeurd maar je kan er beter mee omgaan. We willen Marlies daarom enorm bedanken. Groetjes Ellen

Geplaatst op: 10 augustus 2015
Door: Ingrid

Op 15 juni 2015 zijn wij de trotse ouders geworden van een prachtige dochter. Aangezien het voor ons de eerste keer was, vonden we het best wel spannend. Aangezien ik niets in zwangerschapsgym/yoga of iets dergelijks zag, maar wel graag iets wilde doen om me 'voor te bereiden' kwam ik via de verloskundige uit bij Prettig Bevallen. Gelezen op de site en gevraagd aan mijn man of hij het iets vond. Per slot van rekening was het voor hem ook allemaal nieuw. Wat ons met name aansprak was de praktische insteek, dat je het echt samen kon doen en het oog hebben voor de man. Daarnaast vond ik, en ook mijn man zelf, het prettig dat mijn man wist wat hij kon doen om mij te steunen. Wij hebben de cursus bij Bernadette gevolgd en na de bevallig kunnen we nu nog meer zeggen dat we er veel aan gehad hebben. De praktische uitleg is prettig en er wordt gewoon verteld zoals het is. Mijn man heeft me onwijs gesteund met de tips die we van Bernadette hebben gekregen. Tijdens de bevalling hebben we verschillende keren gedacht aan de dingen die Bernadette verteld had. Wij raden Prettig Bevallen zeker bij andere stellen aan!

Geplaatst op: 29 juli 2015
Door: Charlotte

We hebben begin dit jaar voor de 2e keer een cursus (opfriscursus) van Marlies gehad voor de komst van ons tweede kind en dat was wederom erg prettig. Ik vond het heel fijn om met Marlies en mijn partner kort te doorlopen wat we tijdens de eerste cursus hadden behandeld en daarna te focussen op hoe de bevalling kan verlopen bij een tweede kindje. Daarbij was het weer fijn om samen met mijn partner de ademhalingstechnieken te behandelen. Tijdens de bevalling heb ik de geleerde technieken kunnen gebruiken waardoor het heel relaxt verliep en de verloskundigen ter plekke verbaasd waren dat ik al zo ver was. Tijdens het persen heb ik heel veel aan de tips van Marlies gehad (luisteren naar de mensen die je bevalling begeleiden bij het zuchten en persen). Ik vind het heel prettig dat je 1-op-1 contact hebt, dus geen cursus in een groep. Daardoor kun je precies behandelen wat jij en je partner willen weten. Marlies weet waar ze het over heeft en is realistisch over wat er kan komen en gebeuren. Daarnaast vind ik dat Marlies een prettige persoonlijkheid heeft wat voor mij belangrijk is bij zo'n soort cursus. Ik raad Marlies daarom bij al mijn zwangere vriendinnen aan. Een van hen heeft onlangs ook de cursus gedaan en was ook erg enthousiast, net als haar partner die er eigenlijk geen zin in had :-)

Geplaatst op: 23 juli 2015
Door: Harold

In mei hebben we de drie avonden van de cursus ‘Prettig bevallen voor twee’ bijgewoond. De laatste cursusdag was vier dagen voordat mijn vrouw uitgeteld was. De reden dat we nog zo laat op cursus zijn geweest is omdat we hier in eerste instantie niet zo’n behoefte aan leken te hebben. Mijn vrouw had niet zo’n zin in zweverige avonden, en bovendien was ze bang dat ik me moeilijk serieus kon gedragen tijdens zo’n avond . Naarmate de zwangerschap vorderde begon de spanning te stijgen en betrapte ik mezelf erop dat ik nog weinig wist van de bevalling en alles wat dat met zich meebrengt. In een laat stadium dus toch op zoek gegaan naar een cursus, en op deze manier zijn we bij Marlies terecht gekomen. We kijken terug op drie fijne en leerzame avonden. Uiteraard heeft mijn vrouw praktische tips gekregen, maar er was ook ruim voldoende aandacht voor wat je als man kunt doen tijdens de (aanloop naar de) bevalling. Daarnaast was het goed om de nodige theorie langs te zien komen. De cursus is een mooie mix van theorie en praktijk, voor beide partners. Dat uiteindelijk de bevalling toch weer heel anders loopt dan de mogelijke scenario’s die tijdens de avonden de revue hebben gepasseerd bewijst maar weer eens dat de natuur doet wat ie wil en dat een bevalling niet te plannen is. Ondanks dat heb ik regelmatig teruggedacht aan wat je vertelde tijdens de cursus, en gaf mij dat een stuk zekerheid in die bijzondere uren tijdens de bevalling. Fijn dat je – ook als man zijnde – meer achtergrondinformatie hebt waardoor we beiden met vertrouwen de bevalling tegemoet zagen. Uiteindelijk zijn we precies een week na de laatste cursusavond de trotse ouders geworden van onze mooie zoon Guus, die uiteindelijk met een keizersnede ter wereld is gebracht. Wij bevelen alle aanstaande ouders deze cursus zeker aan. Veel dank Marlies en succes verder!

Geplaatst op: 9 juli 2015
Door: Maura Jansen

In februari 2015 hebben wij de cursus bij Marlies gevolgd. Ik had via via gehoord dat het een interessante cursus was met name omdat de partner er veel bij betrokken wordt. Ik ben zelf osteopaat en dacht alles te weten over de zwangerschap en de bevalling maar, voor het eerst een baby in de buik voelen en zelf de bevalling ervaren is toch heel anders... De cursus zelf was heel interessant, mijn partner Job en ik gingen vol vertrouwen de bevalling tegemoet. Dat gingen we wel even doen :). Uiteindelijk gaat de bevalling niet volgens plan, maar ook die situaties hebben we met Marlies tijdens de cursus besproken. Daardoor was het makkelijker te begrijpen wat er gebeurt en de goede keuzes te maken. Ik heb zowel tijdens de bevalling als in de kraamtijd heel veel aan mijn partner gehad. Hij is naar de cursus mee gegaan "omdat het moest" maar na de eerste les vond hij het erg fijn om alle informatie te krijgen en op het moment van de bevalling te kunnen helpen. Nu kan hij het alle mannen aanbevelen die denken dat ze niets kunnen betekenen bij een bevalling. Hij is een super coach geweest! Dankjewel Marlies! Groetjes, Job, Maura en Matz

Geplaatst op: 15 april 2015
Door: muis schreuder

Vanwege mijn grote angst voor de bevalling werd ik via een kennis op Marlies en haar cursus gewezen. Mijn instelling was dat ik eigenlijk alleen een keizersnede wilde; zo groot was mijn angst. Na het eerste bezoek, waarin we duidelijke uitleg kregen over het lichaam van de moeder en de route van het kind, werd deze angst al iets minder: geen horror verhalen en enge dromen meer. Zeker na de derde cursusavond met daarin de ademhalingsoefeningen waren we voorbereid op de bevalling. En ja: ik kan Marlies niet genoeg bedanken. Zeker de rol van mijn partner hierin was essentieel om mij door de bevalling te begeleiden: hij was voor mij een ware coach en heeft mij zo goed kunnen ondersteunen dat ik zonder pijnbestrijding de klus heb weten te klaren. Sterker nog: mijn angst is bijna helemaal weggenomen. Enorm veel dank Marlies voor de cursus! Groeten Muis

Geplaatst op: 10 april 2015
Door: Anja

In juli 2014 hebben mijn vriend en ik de cursus 'Prettig bevallen' gevolgd bij Marlies in Vught. Ik was zwanger van ons eerste kind en vreselijk bang voor wat me te wachten stond. Door de heldere uitleg van Marlies, haalde ze twijfels en daardoor angst weg. De belangrijkste les was eigenlijk om geen specifieke verwachtingen te hebben en het over je heen te laten komen. Na een zwangerschap van bijna 42 weken moest ik ingeleid worden en startte de bevalling in het ziekenhuis. Dankzij de ademhalingsoefeningen van Marlies kon ik de ontsluitingsweeën goed opvangen. Na de ontsluiting bleven de persweeën uit en kreeg ik urenlang hormonen toegediend om de baby verder te laten indalen. Dit was vreselijk. Toch hebben de oefeningen van Marlies me hier doorheen gesleept. Ook mijn vriend wist, dankzij de cursus, wat hij kon doen om mij te helpen. Hierdoor was hij echt een grote steun. De hormonen mochten niet baten. Na uren kunstmatige opgewekte persdrang opvangen werd ik naar de OK gereden voor een keizersnede en kwam eindelijk onze zoon ter wereld. Ondanks dat dit een gecompliceerde bevalling was, kijk ik er absoluut niet negatief op terug. Dit heeft alles te maken met de instelling waarmee ik dit avontuur inging. Bedankt voor alles Marlies! Ik zou het zo weer doen (de cursus en een bevalling). Groeten, Anja

Geplaatst op: 4 april 2015
Door: Hans en Linda

Beste Marlies, Wij willen je nogmaals bedanken voor de fijne, verhelderende, duidelijke en zeer praktische cursus. We hebben nu samen het gevoel dat we er helemaal klaar voor zijn, voor zover dat mogelijk is. De eerst eerste twee avonden waren zeer informatief en de laatste avond liet al helemaal zien waarom jij deze cursussen moet blijven geven. Je hoort nog van ons zodra de bevalling achter de rug is! Groetjes Hans en Linda

Geplaatst op: 13 maart 2015
Door: Marjolein

Beste Bernadette, Hartelijk dank voor de praktische en nuchtere manier waarop je ons op de bevalling voor hebt bereid. Jouw adviezen en tips hebben ervoor gezorgd dat we met vertrouwen de bevalling in zijn gegaan en ons er als een team 'doorheen hebben geslagen'. Vooral de sessie bij ons thuis was van grote waarde. We kunnen terugkijken op een vlotte bevalling met natuurlijk als fantastisch resultaat ons zoontje! Dank je wel :) groetjes, Marjolein

Geplaatst op: 9 maart 2015
Door: Niki

Beste Bernadette, ik wil je ontzettend bedanken voor de handvatten welke je ons gegeven hebt. Inmiddels zijn we de trotse ouders van onze lieve zoon Tim. Als man heb ik de cursus als zeer waardevol ervaren en heeft gemaakt dat ik gedurende de gehele bevalling het gevoel had in controle te zijn, zelfs in het ziekenhuis! We zijn ontzettend trots op elkaar als ouders en ik weet zeker dat de cursus hier een positieve invloed op heeft gehad. Heel hartelijk dank en een knuffel van Tim :-)

Geplaatst op: 5 maart 2015
Door: Floor

Via een vriendin van mijn moeder werd ik gewezen op Marlies. Daar ben ik haar ontzettend dankbaar voor want wat een must was deze cursus. Ik zou het iedereen die zwanger is aanraden. De mix van praktijk en theorie was perfect; de ademhalingsoefeningen die we samen geoefend hebben, hebben me veel rust en vertrouwen gegeven. Ook de aandacht voor de rol mijn vriend tijdens de bevalling was prettig. De cursus is helder, bondig en zeer relevant. De professionele en vooral rustige maar daadkrachtige uitstraling van Marlies heeft de spanning voor de bevalling al gehalveerd. Dank je Marlies!

Geplaatst op: 3 maart 2015
Door: Sylvia

Hoi Bernadette, Door ervaring uit het verleden en twijfels aan mezelf had ik enorme angst voor de bevalling. De cursus gaf me handvaten voor de verschillende fases van de bevalling en gaf me meer vertrouwen in mezelf. Ook voor mijn partner was het erg fijn om inzicht te krijgen in hoe hij me kon bijstaan tijdens de bevalling. Toen de weeen begonnen waren we dan ook allebei vol vertrouwen. Uiteindelijk is het een erg zware bevalling geworden die eindigde in een keizersnede. Ondanks dat waren mijn partner en ik een super team, heb ik me goed kunnen blijven focussen op de ademhaling en geen angst maar vertrouwen gehad tijdens de bevalling. Hier kregen we van de verloskundige en team van artsen ook nog complimenten over. Je hebt voor ons dus een wereld van verschil gemaakt. Onzettend bedankt hiervoor!! Groeten, Sylvia


Geplaatst op: 1 maart 2015
Door: Verloskundige

Als verloskundige zelf zwanger zijn van je eerste kindje is een hele bijzondere ervaring; zelf voor de eerste het hartje van je eigen kindje op het echoscherm zien kloppen, zelf ochtendmisselijkheid ervaren, zelf voor het eerst schoppende voetjes voelen, zelf soms twijfelen of dit schoppen wel vaak genoeg gebeurd, zelf ervaren hoe bekkenklachten voelen en zelf ervaren wanneer je toch écht net te veel hebt gedaan, maar vooral zelf ervaren hoe fijn het kan zijn om zwanger te zijn. Als verloskundige weet je heel veel, en toch is het heel bijzonder als je het zelf ervaart. Ook zo met de bevalling, ik heb lang getwijfeld of het volgen van een cursus wel echt nodig was, achteraf kan ik zeggen: het was heel fijn! Want ook die bevalling ervaarde ik toch echt voor de eerste keer zèlf. Bij het zoeken naar een passende cursus kwam ik al snel uit bij Prettig Bevallen, omdat ik me bewust samen met mijn man wilde voorbereiden. Ik heb al veel bevallingen mogen begeleiden, maar de begeleiding van mijn eigen bevalling wilde ik uit handen kunnen geven aan een collega-verloskundige. En door me als zwangere voor te bereiden op mijn eigen bevalling in plaats van als verloskundige heb ik dit kunnen bereiken, en daar hoorde het volgen van een cursus voor mij ook bij. Het prettige aan de cursus Prettig Bevallen vond ik vooral de manier waarop de partner betrokken wrodt, hij heeft goede handvaten en tips gekregen om zijn rol tijdens de bevalling invulling te geven.

Ik heb (gelukkig) een mooie snelle thuisbevalling gehad, waarin de cursus Prettig Bevallen me vooral heeft geholpen om te kijken naar wat ik op dat moment fijn vond en niet uit te gaan van wat er in de boekjes staat over ‘hoe het moet’. Wij hebben de cursus bij Teuntje gevolgd en zij was heel open en realistisch in wat zij vertelde over hoe een bevalling kan zijn; zeker de bevalling zou pijn gaan doen, maar Teuntje besprak met de groep op welke manier je daar als zwangere mee om kan gaan en hoe je partner daarin een rol kan spelen. Na afloop van de cursus hadden mijn man en ik het gevoel dat we er sámen klaar voor waren en die bevalling samen aan zouden kunnen. Goede tips die me vooral zijn bijgebleven?: Ervaar zelf wat voor jou het prettigst is tijdens je bevalling, kruip in je cocon om je weeën op te vangen (helaas lukte dit mij zelf niet zo goed door de snelheid van mijn bevalling…), kijk tijdens de bevalling niet te ver vooruit, maar kijk in kleine stappen en bespreek vooraf met je partner wat je denkt wel en niet prettig te vinden tijdens de bevalling. Tijdens het opvangen van de weeën heeft mijn man, mede dankzij Teuntje, mij goed kunnen helpen om de weeën op te vangen en op momenten dat het allemaal even te veel was, kon hij mij hier doorheen coachen. Mede doordat wij de bevalling echt sámen hebben gedaan, kijken wij terug op een hele mooi ervaring rondom de geboorte van onze dochter. Ik ben er ook van overtuigd dat die handvaten en tips van Teuntje hier zeker aan hebben bijgedragen, wat maakt dat ik deze ook in mijn werk als verloskundige zeker nog wel eens zal gebruiken.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *